top of page

Mütevazı Liderlere Değer Vermek İçin Bir Sebep Daha

Tevazu, işletme akademisyenleri arasında hızla popülerliğini artıran bir konu. Bu doğrultuda yapılan araştırmalar mütevazı liderlerin üst düzey ekipleri daha işbirlikçi olmaya teşvik ettiğini, katılımcı liderliğe örnek olduklarını ve organizasyon içinde bilginin paylaşımını artırdıklarını gösteriyor. Yeni bir araştırma, bu liderlerin lehine bir bulgu daha ortaya koyuyor: Mütevazı liderlerin yönettiği şirketler borsada daha iyi iş çıkarıyor.

Halka açık videolar üzerinden çalışan araştırmacılar, 2000 ile 2013 arasında S&P 500 listesindeki şirketlerde liderliği yakalamış 185 üst düzey yöneticinin kişisel tavırlarını ve söylemlerini inceledi ve her lidere, yaygın bir şekilde onaylanmış bir kişilik testine uygun olarak birer alçak gönüllülük skoru verdi. Ardından finansal analistlerin hisse tahminleri başına edindikleri kazanca baktılar. Diğer durumların eşit tutulduğu göz önüne alındığında, analistlerin daha mütevazı liderlere sahip firmalara karşı daha az beklentileri olduğunu duyurduklarını keşfettiler. Bu da liderlerin tahminleri karşılamasını veya geçmesini sağladı. Sonradan yapılan bir araştırma, tahminlerde iyi sonuç çıkarmanın piyasalarda iyi kazanç elde etmeyi sağladığını gösteriyor.

Araştırmacılar “Mütevazı CEO’lar, organizasyonlarının daha düşük performans sergileyeceği izlenimini veren ama aynı zamanda piyasada iyi performans sergilemelerini sağlayan doğal kişilik özelliklerine sahiptir” diyor. Ayrıca, “Gösterişli ve aşırı özgüvenli oldukları için geleneksel bakış açısındaki dış paydaşların tercihi olan liderlerse firmanın piyasada daha düşük performans sergilemelerine sebep oluyor” diyerek aksi olan durumu da sunuyorlar.

ARAŞTIRMA HAKKINDA “The Case for Humble Expectations: CEO Humility and Market Performance” - Oleg V. Petrenko ve ark. (Strategic Management Journal, 2019)

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page