top of page

Narsisizm Grup Performansını Nasıl Etkiliyor?

Araştırmalara göre bir insandaki narsisizm, o kişinin kendi işini az düzeyde etkiliyor. Peki narsisizm o kişinin ekibindekileri etkiliyor mu? Yeni bir araştırma, bu soruya “Evet” cevabını veriyor.

Araştırmacılar 2013-2014 NBA sezonunda oynanmış 2 bin 460 oyundan elde ettikleri verileri inceledi. Oyuncuların her birine, Twitter hesaplarında kullandıkları dili ve paylaştıkları fotoğrafları analiz ederek birer narsisizm skoru atadılar (hesapları olmayan, nispeten daha az sayıda olan kısım sıfır puan aldı). Takımların ortalama skorlarına, en yüksek bireysel skorlara ve oyun kurucu olan “esas” kişilerin skorlarına baktılar. Sonrasında bu skorlarla takımların koordinasyon seviyeleri arasındaki korelasyonu asist sayılarıyla incelediler. Asist, basket öncesi verilmiş pasları gösterdiği için koordinasyon açısından önemli bir gösterge. Bahsedilen üç boyutta da yüksek narsisizm skorlarına sahip takımların koordinasyon seviyeleri, düşük narsisizme sahip olanlara göre daha düşüktü.

Performanslar da bu sonucu tekrar ediyordu. Örneğin ortalama narsisizm skoru en yüksek olan New York Knicks, her ne kadar spor analistlerine ve bahisçilere göre en üst sıralarda olacakları düşünülse de playoff maçlarını geçemedi. Ortalama narsisizm skoru en düşük olan Charlotte Bobcats ise her ne kadar ligden düşeceği düşünülse de maçları kazanarak playofflara geçebildi. Ayrıca ortalama ve oyun kurucu narsisizm skorlarının düşük olduğu takımlar sezon boyunca koordinasyon konusunda kendilerini geliştirip takım arkadaşlarıyla yakınlaşırken her iki alanda da skorları daha yüksek olan takımlar bunları başaramadı.

Büyüklüğü fark etmeksizin ekipleri yöneten yöneticiler bu bulgulardan çıkarımda bulunmalı. Araştırmacılar, “Organizasyonlar, ekipleri oluştururken narsisizm faktörünü göz önüne almalı ve ekiplerdeki narsisizm bileşimini erken davranarak gözlemlemeli. Şirketlere, ekipler oluştururken aşırı narsistik kişilere en kritik ekip rollerini vermemelerini bilhassa öneriyoruz” diyor.

ARAŞTIRMA HAKKINDA “Examining the ‘I’ in Team: A Longitudinal Investigation of the Influence of Team Narcissism Composition on Team Outcomes in the NBA” - Emily Grijalva ve ark. (Academy of Management Journal, 2020)

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page