Uygulama Geliştiricilerine Göre Sahte Ürünler İki Tarafı Keskin Kılıç
Mobil uygulamalar taklitçiler için kolay hedef çünkü üretimi zahmetsiz ve çoğu, fikri mülkiyet kanunları tarafından korunmuyor. Öyle ki günümüzde piyasaya sürülen mobil oyunların yarısı imitasyon. Dolayısıyla geliştiriciler, bunun önüne geçmek için platformları platformları, koruyucu önlemler almaya davet etti. Yeni bir araştırmaysa bazı durumlarda kaygıların yersiz olduğunu öne sürüyor.
Araştırmacılar, taklit uygulamaların orijinallere olan talebi nasıl etkilediğini anlamak için beş yıl içinde piyasaya sürülmüş 10 binden fazla aksiyon oyunu üzerinde ekonometrik bir analiz yaptı. Doğal dil işleme, görüntü analizi ve diğer makine öğrenmesi yöntemlerini kullanarak uygulamaları orijinal veya taklit olarak sınıflandırdılar. Taklitleri sınıflandırırken iki temel grup belirlediler: Orijinalinden kolayca ayırt edilebilen “aldatıcı olmayan” oyunlar ve orijinali inceden inceye taklit eden “aldatıcı” oyunlar. Taklit oyunun aldatıcılığı, kullanıcı yorumları dikkate alınarak ölçümlenen kalitesiyle birlikte orijinalinin satışlarını düşürüp düşürmemesiyle belirleniyordu.
Araştırmacılara göre, “Taklit uygulamalar orijinalle dost da olabilir düşman da.” Aldatıcı olmayan yüksek kaliteli bir imitasyonun indirme oranlarındaki yüzde 10’luk artış orijinalin indirmelerini yüzde 5 gibi bir oranda düşürüyor. Fakat düşük kaliteli aldatıcı bir imitasyonun indirme oranlarının yüzde 10 artması, orijinalin indirmelerinde yaklaşık yüzde 9’luk bir artışa sebep oluyor. Araştırmacılara göre bunun sebebi, düşük kaliteli imitasyonların orijinalin varlığını açığa çıkarmaları: İmitasyonlar o kadar kalitesiz oluyor ki, orijinalle ciddi bir yarışa girmesine gerek kalmadan kullanıcılar orijinale yöneliyor. Bu da orijinal oyun için bir tür bedava reklam anlamına geliyor.
ARAŞTIRMA HAKKINDA “Copycats vs. Original Mobile Apps: A Machine Learning Copycat-Detection Method and Empirical Analysis” - Quan Wang, Beibei Li ve Param Vir Singh (Information Systems Research, 2018)