top of page

Mentörler Çalışanlara Gerçekten Empatiyle Yaklaşabiliyor mu?

Çalışanlar birçok organizasyonda işe yönelik bir problem yaşadığında ve yöneticilerine danışmaya karar verdiğinde yöneticilerin “Yaşadığın durumu anlıyorum” ve buna benzer kalıplar kullandığını görürüz. Ancak daha sonra konuyu geçiştirir veya empati kurmadıkları ortada olan yüzeysel cevaplar verirler. Bu da çalışanların hayal kırıklığı yaşamalarına ve ötekileştirilmiş hissetmelerine yol açar. Koçluk, başarılı bir organizasyonun ayrılmaz bir parçasıdır ve her seviyeden lider kendilerinden farklı olan insanlara bu tür iletişimlerde nasıl yaklaşacakları konusunda hazırlıklı ve bilinçli olmalıdır. Peki bu konuda neler yapılmalı?

ABD içinde finansal hizmetler, profesyonel hizmetler ve sağlık hizmetleri alanlarında 50 işletme lideriyle yapılan araştırma ve görüşmeler sonucunda yöneticilerin bire bir koçluk etkileşimlerindeki taktikleri ve odakları anlamında ciddi eksiklikler yaşadığı keşfedildi. Bu bireysel konuşmaların organizasyonel kapsayıcılık için bir dayanak olabileceği üzerineyse aktif bir farkındalık söz konusu değil. Liderlere kendilerinden birçok konuda farklı olan insanlara koçluk yaparken hangi davranışları sergilemenin önemli olduğu sorulduğunda verdikleri cevaplar şöyleydi:

  • “Kör noktalarımın farkına varmaya çalışıyorum.”

  • “Toplantının başında birbirimizle nasıl çalışmak istediğimizi belirten net beklentiler oluşturuyorum.”

  • “Değerlerimi karşıdaki kişiye dayatmamaya çalışıyorum.”

  • “Varsayımda bulunmuyorum.”

Liderlerin verdiği cevaplar arasında en popüler olanıysa şuydu: “Nasıl bağlantı kuracağımı bilmiyorsam konuyla başkasının ilgilenmesini sağlarım.”

Yöneticiler, kapsayıcı bir iş ortamı oluşturmak için bu tür konuşmaları nasıl yürütecekleri konusunda eğitim almalı. Araştırmalar sonucunda liderlerin başlangıç olarak kullanabileceği üç uygulama belirlendi. Yöneticiler çalışanlarının ihtiyaç duydukları noktayı anlayamazsa uygun desteği sağlayamaz. Bu yüzden sorular sormak ve aktif bir şekilde dinlemek gerekir. İkinci olarak karşınızdakiyle aynı durumları yaşamış olmanın değil empati kurup hissettiklerini anlamanın önemli olduğunu anlamalısınız. Son olarak da doğru ve etkili geribildirimi verebilmek için gerçekleri yansıtan ifadeler kullanmalısınız. Bu uygulamalar ciddiye alınmadığında çalışanların performansında ve duygusal durumunda kaçınılmaz bir düşüş yaşanacaktır.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page