top of page

En İyi Genişleme Hızı Nedir?

Kimi uzmanlara göre şirketler yeni sektörlere girme arayışındayken tam gaz ilerlemelidir, aksi takdirde çaresizce geride kalırlar. Diğer uzmanlarsa firmaların daha ılımlı bir büyüme izlemesi durumunda artan karmaşıklıkla ve zorluklarla daha iyi mücadele edeceklerini, böylece asıl hedeflerine daha hızlı erişebileceklerini düşünüyor. Çinli çok uluslu şirketlerin yürüttüğü bir araştırma, bu iki düşüncenin de kısmen doğru olduğunu öne sürüyor: Genişlemenin hızı, yeni sektörlerin lokasyonuna göre değişiyor.

Araştırmacılar halka açık 767 Çinli üretim firmasının aktif kârlılık ve diğer finansal ölçütlerini inceledi. Bu şirketlerin ortak özelliği, 2002 ile 2014 arasında ya bölge içi coğrafyalarda (örneğin Doğu, Güney ve Güneydoğu Asya) ya da bölgeler arası, yani daha uzak coğrafyalarda şubeler açmalarıydı. Bulgulara göre, iç bölgede sayılabilecek ülkelere genişleme durumunda hızlı hareket eden şirketler daha iyi bir performans gösterdi. Kendi ülkeleriyle ilgili pek çok bilginin yakınlardaki ülkelerle de örtüşebilmesi, özellikle teknoloji ve pazarlama alanında şirketlerin halihazırda sahip oldukları firmaya özgü avantajlardan yararlanmaları anlamına geliyor.

Daha uzak mesafelere genişlemek söz konusuysa tam tersi doğru hamle oluyor: Daha yavaş hareket eden şirketler daha iyi iş çıkarıyor. Araştırmacılar bunu zaman sıkışıklığına bağlı ekonomik dezavantaj (time compression diseconomies) olarak adlandırdıkları bir duruma bağlıyor. Bu kavram, öğrenmenin kısa vadeye sıkıştırıldığında daha az etkili olması anlamına geliyor. Ayrıca araştırmacılara göre firmaya özgü avantajlar uzak mesafelerde ve yabancı olunan bölgelerde pek işe yaramıyor ve hızlı hareket edenlerin, hızla artan organizasyonel karmaşıklık karşısında yönetimsel kaynakları uygun hale getirmeleri daha da zorlaşıyor.

Araştırmacılar yöneticilere şu önerilerde bulunuyor: “Yöneticilere, bölge içi ülkelere odaklanmaları durumunda hızlı hareket edip riskler almalarını tavsiye ediyoruz. Bölgelerarası coğrafyalara hızla açılma durumundaysa yöneticiler, teknolojik kaynakların vergilendirilmesi gibi ihtimalleri düşünerek dikkatli olmalılar.”

ARAŞTIRMA HAKKINDA “Chinese Multinationals’ Fast Internationalization: Financial Performance Advantage in One Region, Disadvantage in Another”- Heechun Kim ve ark. (Journal of International Business Studies, 2019)

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page